Skip to content

Ljubomora

maj 21, 2010

Danas je Msanko ostavio link do jednog teksta čiji mi je naslov privukao pažnju.

Što umiruje ljubomorne žene?

Kada sam ga pročitala, instinktivno sam se vratila u svoje prethodne veze i pokušala da se setim da li je postojala ljubomora i, ako jeste, razloge pojavljivanja i intenzitet iste. Došla sam do sledećeg zaključka.

Ženska ljubomora u velikoj meri zavisi od muškarca, njegovog stava prema njoj, ponašanja u vezi i odnosa/bliskosti između njih dvoje. Osim, naravno, ukoliko ona nema nekih problema, pa to izbacuje kroz ljubomoru ili je jednostavno takva . . . Mislim da kod normalne i zdrave osobe ljubomora može da bude isključivo uzrokovana, nikako karakterna, osobina.

Imala sam momka koji je bio jako ljubomoran, bio je ljubomoran čak i na internet (verovali ili ne) i u toj vezi sam i ja bila ljubomorna i u nekim situacijama se ponašala kao i on prema meni. Dakle, drugarice iz škole i slične varijante na kafi, zašto mene nema tu i zašto ja to nisam znala, zašto kasniš, gde si bio? Prihvatila sam njegov model ponašanja tj maltretiranje o svakoj sekundi koju nismo proveli zajedno ili nismo bili u kontaktu. Nerviralo me je što se konstantno vraćao na događaje iz prošlosti koje sam mu milion puta do tada objasnila.

Sada sam u vezi sa dečkom koji uopšte nije ljubomoran, naprotiv, čak me i podstiče da se družim, što u RL, što putem interneta, da blogujem i da živim jednako široko kao da nismo u vezi. Za ovih nepunih osam meseci veze, nismo imali nijednu raspravicu koja je nastala zbog ljubomore. Niti sam ikada osetila istu, a mislim da nije ni on. Jednostavno, on se tako postavio, i meni to odgovara, te mu uzvraćam istom merom. Istina je da jedno drugom ne dajemo povoda, ali povoda nije bilo ni u mojoj prethodnoj vezi . . .

Biti u vezi bez ljubomore je uživancija, doslovno mogu da uživam u nama, uživam da se radujem svakom pozivu i viđanju, a ne da strepim kako je danas raspoložen i šta li će mu zasmetati ovaj put. Tako da, kada pomislite da je vaša devojka ljubomorna, razmislite da li joj dajete povoda za ljubomoru, ne samo viđanjima sa drugim ljudima, već i svojim ponašanjem prema njoj.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. maj 21, 2010 1:19 pm

    Početak tvog posta u stvari govori sve. Ako žena oseti nešto, da je drugačiji prema njoj, da je čudan…onda je to isprovocirana ljubomora i uglavnom je u pravu. Ako je karakterna osobina, to je onda neizlečivo…i naporno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: