Skoči na sadržaj

Cities Re-Imagined

jul 11, 2010

U Muzeju savremene umetnosti se trenutno nalazi izložba video radova umetnika iz Norveške.

Sledi kratak prikaz svakog izloženog filma.

Nina Tofl: The One I Think I Am

Nina Toft ispituje kakve implikacije tenološki pomak ima na ponašanje pojedinca. Instalacija je samo jednog kadra, snimljenoj na edinburškoj Hajmarket stanici, u trajanju od oko dvadeset minuta, prikazuje muškarce i žene koji se smenjuju čekajući vozove. Alhemija se desi onog trenutka kada oni primete prisustvo kamere.

Mai Hofstad Gunnes: Moscow

Autorka prikazuje snimke i krupne planove oblakodera, sa fokusom na pojedinačne tornjeve koji se na kraju odvajaju i poleću sa svoje osnove. Film je rađen digitalnom animacijom, u stilu ranog trik-filma.

Eline Mugaas: Skin Flick

Crni automobil se vozi gradom po noći. Sve što se može videti jesu svetlosti urbanog prostora koje klize preko sjajnih površina. Kako se grad oslikava na haubi, na vetrobranu se stvara dvostruka refleksija. Samo kada okruženje nametne svoj odraz na automobilu, njegov oblik se može iščitati.

Aeron Bergman & Alejandra Salinas: Wildflovers

Film se zasniva na razgovorima sa brojnim radnicima u nevladinim organizacijama i aktivistima u Detroitu. Umesto likova onih čiji se glasovi čuju, zvuk filmske trake prati animirani tekst.

Bull. Miletic: Par Hasard

U ovom filmu se uzima Pariz zdravo za gotovo, kao razglednicu i proizvod. Video počinje audiovizuelnim dijalogom na Morzeovoj azbuci, između dva tornja.

Oyvind Aspen: Without title

Kamera je usmerena i fiksirana na lice čoveka, ostavljajući pozadinu van fokusa, svodeći gradski predeo na puke udaljene bleskove svetlosti. Urbane vibracije ostavljaju značajan odraz na njegovo psihološko stanje.

Farhad Kalantary: Night

Film Noć je putovanje kroz mrak. To je kratki film koji se bavi istraživanjem granica vidljivosti. Snimljen je kao FD video iz voza u pokretu, u jeku nordijske zime.

Jeremy Welsh: Spatial Traces

Slike snimljene na gradskim ulicama metropola elektronski su obrađene, uslojene i date u kombinaciji sa bogatim zvučnim zapisom semplovane muzike u kojoj se ogledaju, bez bukvalne ilustrativnosti, vizuelni predeli prikazani na videu.

Knut Asdam: Filter City

U ovom filmu dve žene, čiji tačan odnos nam nije poznat, lutaju gradom koji ima svoju sopstvenu ličnost. Film se razvija tako što se stvara simbioza između ove dve žene koje su izgubljene u svom odnosu prema drugima i prema sebi samima, ali su izgubljene i u okviru grada koji živi svoj život mimo njih.

Advertisements
No comments yet

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: